Les organitzacions residents al Recinte Modernista no només han adaptat la seva activitat a les actuals circumstàncies. Bona part de les seves iniciatives s’han reorientat per donar resposta, des dels seus àmbits d’actuació, a les conseqüències de la pandèmia.
En l’àmbit sanitari, està sent cabdal la contribució de l’Oficina de l’OMS per a l’Enfortiment dels Sistemes de Salut. A banda de mantenir la seva activitat, l’equip de Barcelona està contribuint a la resposta que des de la divisió europea de l’OMS s’està donant a la pandèmia. Per exemple, es va donar suport a la missió que una delegació de l’organització va fer a Espanya entre el 30 de març i el 2 d’abril a petició del Govern Central per aportar informació sobre la gestió que s’ha fet de la Covid-19 en altres països. La delegació va visitar Madrid, tres regions més de l’Estat i diferents instal·lacions hospitalàries. A mitjans d’abril va tenir lloc una segona reunió a Madrid i se’n preveuen més en les properes setmanes.
Des de Barcelona, l’OMS emet recomanacions per a la reorganització dels sistemes de salut davant la Covid-19. També participa en la creació de nous sistemes de monitoratge sobre la resposta que estan donant els diferents estats europeus. A més, participa i elabora informes sobre com adaptar el finançament dels sistemes públics de salut per reduir els efectes adversos del coronavirus.
ONU-HABITAT, el Programa de Nacions Unides per als Assentaments Humans acaba de presentar un Pla de resposta global contra la Covid-19 que preveu una inversió de 72 milions de dòlars a Àfrica, els països àrabs, Àsia-Pacífic, Amèrica Llatina i el Carib. Més del 70 % del suport anirà adreçat a assentaments precaris. Des de Sant Pau, l’equip del Urban Resilience Hub està donant suport a molts governs locals a l’hora de definir polítiques i eines de resiliència per superar la crisi, i incideix sobre els organismes multilaterals en la necessitat de posar l’accent en les comunitats més vulnerables.
Per la seva banda, Banco Farmacéutico treballa regularment perquè les situacions de pobresa no perjudiquin també la salut de les persones. Ara, no només lluita contra la pobresa farmacèutica; també coordina activitats per donar resposta a les necessitats generades per la crisi. Des de la declaració de l’estat d’alarma, diverses administracions i farmàcies s’han posat en contacte amb l’entitat perquè el seu servei de distribució de medicaments es faci extensible a gent gran i altres col·lectius vulnerables. Banco Farmacéutico també ha reforçat les seves campanyes de captació de recursos. Això els ha permès fer arribar lots de material sanitari i de protecció als treballadors dels serveis essencials: sanitaris, taxistes, etc. Recentment, ha fet possible una donació de sèrum oral rehidratant per al personal de l’Hospital.
El Barcelona Health Hub, com a ecosistema d’innovació en salut digital, està organitzant webinars per compartir coneixements i explorar com la telemedicina pot ajudar a fer front a la pandèmia. A més, les més de 50 startups que en són membres estan dissenyant serveis i solucions tecnològiques per pal·liar les conseqüències de la Covid-19: consultes mèdiques online, aplicacions per al seguiment de pacients, plataformes de captació de fons, etc.
Com bé sabem, la Covid-19 genera riscos addicionals a les persones que tenen patologies prèvies. En el cas de les que pateixen malalties rares, els problemes poden aparèixer a causa de les dificultats per accedir a determinats medicaments o l’aplaçament de visites mèdiques. Per això, la European Organisation for Rare Diseases (EURORDIS) treballa per defensar els drets d’aquest col·lectiu. Internet i les xarxes socials s’han convertit en eines fonamentals per mantenir una comunicació eficient i donar resposta a les necessitats d’aquestes persones.
Des de BIPP HUB ha sorgit un enfocament molt transversal a la crisi de la pandèmia, com a resultat d’un ecosistema format per una dotzena d’equips internacionals que treballen pels reptes globals i els ODS. Aquesta orientació multidisciplinària ha permès generar coneixements i projectes amb un impacte transversal: des de la investigació, difusió i denúncia de l’impacte de la pandèmia sobre els drets humans i la democràcia, a la posada en marxa d’un projecte per afavorir a nivell global una recuperació econòmica que tingui en compte la biodiversitat, o la creació d’un disseny en codi obert per a la fabricació d’aparells de desinfecció de mascaretes sanitàries.
En l’esfera de la recerca i l’anàlisi de polítiques públiques, l’Euro-Mediterranean Economists Association (EMEA) investiga possibles respostes polítiques a la triple crisi que s’està produint: sanitària, social i econòmica. Ho fa en col·laboració amb diversos centres científics a banda i banda del mediterrani. EMEA també acaba de publicar un full de ruta científic per guiar als governs de la regió mediterrània en la direcció d’un desenvolupament transparent, responsable, inclusiu i sostenible.