Barcelona ha estat escollida per l’Institut Forestal Europeu com a Ciutat dels Boscos 2022 i seu de la Conferència Anual de la institució. El Recinte Modernista acollirà alguns dels actes que se celebraran al llarg de l’any a la capital catalana, juntament amb altres espais com els Valldaura Labs de l’Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya (IAAC) i el Parc de Collserola.
Barcelona serà la Ciutat Europea dels Boscos i organitzarà la Conferència Anual de l’European Forest Institute (EFI) l’any 2022. L’EFI, que és una de les organitzacions residents al Recinte Modernista, va fer pública la decisió durant l’Assemblea Anual de l’entitat, que va tenir lloc a la ciutat alemanya de Bonn el passat 13 d’octubre.
La capital catalana va presentar una candidatura liderada per l’Àrea Metropolitana de Barcelona i amb el suport d’entitats com l’Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya (IAAC), el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) i el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), competint amb les ciutats de Madrid, Sòria i Navi Sadf (Sèrbia).
Diferents factors expliquen l’atractiu de la proposta barcelonina. En primer lloc, l’àmplia massa forestal de Catalunya, que ha permès el desenvolupament d’un important sector forestal, tant en l’àmbit econòmic com el científic, amb destacades fites pel que fa a la gestió i la recerca forestal. També ha estat cabdal l’estratègia verda de la ciutat de Barcelona i l’Àrea Metropolitana que, a ulls de l’organització, són dos bons referents globals. Entre altres aspectes, s’han tingut en compte les iniciatives creades per combatre els efectes del canvi climàtic, la renaturalització de l’espai públic, la promoció de la participació ciutadana i el desenvolupament de projectes innovadors de construcció amb fusta. Collserola, a més, s’ha considerat un dels millors exemples de parc periurbà.
Una oportunitat per posar les bases de la biociutat
La candidatura de Barcelona proposa la celebració d’activitats, al llarg de tot el 2022, que tinguin com a tema central de debat l’impacte de la bioeconomia circular en entorns urbans. L’objectiu és superar la tradicional dicotomia entre espais urbanitzats i espais naturals. D’aquesta manera, es vol avançar cap a un nou model de biociutat en què la natura esdevingui un element més del teixit urbà, complementant els atributs de la ciutat intel·ligent.
Treball en xarxa per a la bona gestió forestal
L’Institut Forestal Europeu, del qual formen part 29 estats europeus, treballa en xarxa amb 120 centres d’investigació forestal associats de tot el vell continent. L’oficina de Barcelona, amb seu al Recinte Modernista, és el tercer centre de treball de l’organització, després de la seu central, ubicada a Joensuu, Finlàndia, i la de Bonn, Alemanya. Sant Pau acull tres grans equips de treball de l’EFI: l’Oficina per a la Mediterrània (EFIMED); EU FLEGT Facility, que treballa per millorar la gestió de boscos i el comerç legal de fusta; i EU REDD Facility, que dona suport als països per millorar la gestió dels seus boscos com a mesura per prevenir el canvi climàtic.