La Xarxa Internacional de Dones de Metropolis ha elaborat un informe que pretén reflectir quin model de ciutat volen aconseguir les dones i com treballar per fer de les àrees urbanes espais més segurs, inclusius i equitatius des de la perspectiva de gènere. El document es titula «Les grans ciutats i les dones: la importància de la transversalitat de gènere en les polítiques locals”, i ha estat elaborat conjuntament amb organitzacions com UN Women, Seoul Foundation of Women and Family, Red Mujer, Hábitat de América Latina i el Centre per la Igualtat de l’Ajuntament de Barcelona.
El document afirma que només fent del gènere el factor clau en el desenvolupament i l’aplicació de les polítiques públiques serà possible la promoció de la igualtat de gènere i els drets humans a les ciutats.
El text també planteja algunes propostes per donar resposta a una qüestió cabdal: ¿Com podem fomentar la perspectiva de gènere a les polítiques locals per assolir la igualtat a les nostres ciutats?
D’aquest plantejament es desprenen alguns elements clau, com per exemple:
1.- El compromís ferm i concret dels principals representants polítics locals. És necessari el suport total dels agents municipals per assegurar que es compleixin les polítiques d’igualtat de gènere (i evitar diferències entre el discurs polític i l’aplicació real).
2.- L’aplicació d’una doble estratègia dins el terme municipal/metropolità: d’una banda, articulant polítiques específiques per protegir els drets i donar poder a les dones que viuen a les ciutats i, de l’altra, comprometent-se amb la incorporació de la perspectiva de gènere en totes les àrees municipals i prioritzant els projectes polítics (a través de l’establiment d’un Comité d’Igualtat de Gènere o grups de coordinació amb missions i recursos concrets).
3.- El desmantellament o reestructuració dels rols de gènere i dels estereotips en l’educació, relacionats amb aspectes culturals.
Consulta el document complet.