Tres informes de l’Oficina de l’OMS a Barcelona, amb seu a Sant Pau, subratllen la importància d’intensificar els esforços dels governs per dotar-se de sistemes públics de salut consolidats i a l’abast de tota la ciutadania
Coincidint amb l’expansió de la pandèmia, molts països europeus han actuat amb urgència per corregir les mancances dels seus sistemes de salut, principalment en l’àmbit de l’atenció primària. Entre les mesures preses destaquen actuacions com l’ampliació de la cobertura sanitària per incloure-hi les persones migrades, la suspensió del pagament d’assegurances mèdiques per part dels col·lectius amb pocs ingressos, la consolidació de les teleconsultes i l’accés gratuït a proves i tractaments contra el virus.
Aquestes accions són, alhora, un exemple del que suposaria comptar amb una atenció sanitària per a tothom i amb mecanismes que evitin l’exclusió dels col·lectius més vulnerables.
El passat 12 de desembre va ser el Dia Mundial de la Cobertura Sanitària Universal (UCH, per les seves sigles en anglès), i l’Organització Mundial de la Salut va commemorar-lo recordant als governs la necessitat de comptar amb sistemes públics de salut forts i l’abast de tothom.
Coincidint amb aquesta efemèride, l’oficina de l’OMS a Sant Pau ha publicat tres informes que subratllen la importància d’intensificar els esforços dels governs per assolir aquesta fita. Aquests treballs posen èmfasi en dues mancances que tenen una especial ressonància en l’actual context sanitari. D’una banda, a alguns països es basa el dret als serveis sanitaris en el pagament d’una assegurança mèdica pública, despesa que no tothom pot assumir en aquest moment de crisi social i econòmica. D’altra banda, amb la cobertura no n’hi ha prou; també cal alleujar les dificultats financers generades pels copagaments, la qual permetria al sistema sanitari orientar-se a aquells que més protecció necessiten.
L’OMS també apunta l’impacte que les múltiples crisis de la Covid (sanitària, econòmica, social) tindran sobre l’assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), especialment amb tot allò que té relació amb la reducció de la pobresa (ODS 1.1), la desigualtat d’ingressos (ODS 10.1) i el diferent accés a la cobertura sanitària (ODS 3.8).