Tot i la millora dels serveis de sanejament arreu del món, encara hi ha gairebé 900 milions de persones que no tenen accés a aquests sistemes i, una tercera part, tampoc compta amb serveis d’aigua gestionats de forma segura. Els operadors públics són els encarregats d’assegurar aquest dret humà, tot i que moltes ciutats es troben amb dificultats per satisfer la demanda en el context de múltiples reptes, des de la urbanització no reglada fins a la disminució dels recursos hídrics i el canvi climàtic.
Al mateix temps, moltes empreses de serveis públics a Espanya estan oferint consells i suport als seus homòlegs en d’altres indrets per implantar solucions sostenibles. En sumar esforços i recursos amb actors nacionals i regionals, les iniciatives locals poden avançar molt més cap a l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides sobre l’aigua (número 6 dels 17 ODS de l’Agenda 2030). Aquest ODS fa una crida per la gestió sostenible de l’aigua i per assegurar serveis de sanejament per a tothom.
A la vetlla del Dia Mundial de l’Aigua (22 març), l’Aliança Global d’Associacions d’Operadors d’Aigua d’ONU-Habitat (GWOPA, per les seves segles en anglès) i Enginyers Sense Fronteres, han celebrat una reunió a Sant Pau, comptant amb la participació de l’Agència Espanyola per a la Cooperació Internacional al Desenvolupament (AECID), agències regionals de cooperació, i diverses empreses de serveis públics per tal de construir lligams entre la seva feina respectiva de cooperació internacional pel desenvolupament.
Sota el lema “No deixem ningú enrere,” aquesta edició del Dia Mundial de l’Aigua posa èmfasis en la necessitat de que tothom es beneficiï de l’accés a l’aigua segura i al sanejament.
Com a resposta a aquesta crida, el primer objectiu de la sessió ha estat compartir iniciatives ja realitzades i les que estan actualment en marxa, en les quals operadors d’aigua i municipis col·laboren amb altres actors a l’estranger per tal de millorar els serveis d’aigua i sanejament. El segon objectiu de la trobada, ha estat realitzar una reflexió conjunta sobre la manera de coordinar els diferents actors del sector de l’aigua a Espanya per optimitzar el seu impacte en projectes de cooperació en el marc de l’Agenda 2030 i l’assoliment de l’ODS 6 pel Dret Humà d’Accés a Aigua i Sanejament.
També s’ha destacat la necessitat d’establir, entres els actors espanyols, una visió comuna pel desenvolupament d’Aliances d’Operadors d’Aigua (WOPs), que és precisament el treball que coordina GWOPA des de la seva oficina al Recinte Modernista. En aquest sentit, els participants de la reunió han acordat sistematitzar l’intercanvi de coneixements.