El passat 21 de setembre va començar el cicle “Diàlegs de Sant Pau: salut i societat”, un espai de debat i reflexió sobre diferents qüestions d’actualitat relacionades amb la sostenibilitat i el benestar que compta amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona i El Periódico. En aquest article resumim les principals conclusions de la trobada, dedicada a la salut planetària.
Entendre i respectar les interdependències entre la salut humana i els sistemes naturals és fonamental. Més encara en l’actual context de crisi climàtica, sanitària i social. Moderat per Fina Ambatlle, coordinadora de projectes del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de la Generalitat, el primer diàleg va comptar amb la participació de tres experts: Sara Soto, directora del Programa d’Infeccions Víriques i Bacterianes de l’Institut de Salut Global de Barcelona; Carles Castell, responsable de Seguiment de Programes i Accions Ambientals de l’Àrea d’Acció Climàtica de la Diputació de Barcelona, i Kimberley de Miguel, responsable de projectes de prevenció de la contaminació marina al Centre d’Activitat Regional per al Consum i la Producció Sostenibles, ubicat al Recinte Modernista.
Dues setmanes després de què més de 200 revistes científiques i mèdiques publiquessin un editorial sobre l’emergència climàtica, els tres participants van coincidir en la importància d’actuar urgentment per posar fi a l’augment de la temperatura global i a la destrucció del món natural amb l’objectiu de protegir la salut de les persones. Sara Soto va iniciar la seva intervenció reflexionant sobre com el concepte de la salut planetària s’origina en l’àmbit sanitari per trobar-se, posteriorment, amb altres disciplines tradicionalment associades amb la cura de la natura. Soto va posar com a exemple la degradació del Mar Menor, a Múrcia, un fenomen que té múltiples derivades econòmiques, socials i sanitàries, i que demostra com cal abordar aquestes qüestions de manera sistèmica des de diferents òptiques. “Si el planeta fos un pacient, la seva diagnosi seria que està patint diverses malalties greus a la vegada”, va sentenciar.
Segons Carles Castell, intervenir a favor de la salut planetària suposa, entre altres coses, “reconèixer que les persones obtenim beneficis de la natura”, ja sigui en forma dels anomenats “ecoserveis”, o bé a través del valor afegit que aporten els espais naturals com a localització d’activitats culturals o d’oci. “Dit d’un altra manera, la natura en bon estat protegeix a les persones, mentre que la natura malmesa és una font de riscos”, va explicar.
En referència a les pressions que pateix la regió mediterrània, Kimberley de Miguel va notar que el Mediterrani és el mar semitancat més gran del món, receptor d’una tercera part del turisme mundial. En aquesta àrea geogràfica, la població costanera s’ha duplicat en els últims 40 anys. “Per això, l’estrès dels ecosistemes mediterranis és continu, la qual cosa genera una pèrdua de biodiversitat, riscos per a la salut humana i altres fenòmens que poden arribar a tenir efectes en la seguretat nacional i regional”, va relatar.
Per tal de retrobar l’equilibri entre l’activitat humana i els sistemes naturals del planeta, els tres ponents van fer propostes complementàries. Sara Soto va advocar per fer més investigació interdisciplinària que doni eines als governs i a les empreses per gestionar aquesta nova realitat.
Carles Castell, per la seva banda, va defensar que la societat és cada vegada més conscient de la falsedat del discurs que qüestiona l’interès del món econòmic sobre l’ecologia. Creu que el discurs mediambiental està cada cop més integrat en les decisions polítiques i empresarials, i que cada vegada es posen més en valor les zones rurals, els ecoserveis i la protecció de la salut.
Finalment, de Miguel va apostar pel pensament sistèmic i la prevenció per fer front a les múltiples crisis que tenim sobre la taula. Com a solució aposta per l’economia circular, que combat la contaminació en el seu origen i evita l’ús de substàncies que suposin un risc per a les persones i el medi ambient.
Arriba el torn de les ciutats
Dimecres 20 d’octubre, a les 18 h, té lloc el segon Diàleg de Sant Pau. Diferents experts analitzaran com aspectes com el disseny dels espais públics, la facilitat d’accés als serveis o la qualitat de l’aire i de l’aigua determinen l’habitabilitat i salubritat dels nuclis urbans. Podreu seguir-lo presencialment previ registre i també a distància a través de YouTube.