El 30 de setembre comença una nova edició del Festival LIFE Victoria al Recinte Modernista. El certamen de lied impulsat per la Fundació Victoria de los Ángeles ha fet de Sant Pau un punt de trobada excepcional per als aficionats a aquest gènere líric. La programació continua apostant per la màxima qualitat, amb la presència de grans figures internacionals del gènere, sense oblidar un dels pilars del festival, l’aposta per joves talents. Precisament, el suport a les noves promeses era quelcom que caracteritzava a la soprano barcelonina. Parlem de Victoria de los Ángeles i del Festival LIFE amb la presidenta de la fundació, Helena Mora.
Qui era Victoria de los Ángeles?
Victoria de los Ángeles va ser una de les sopranos més rellevants del segle XX, però sobretot era una persona que transcendia molt més enllà de la genialitat com a músic. Crec que va ser, és i serà un exemple de com s’ha de portar una carrera.
Com era dins i fora dels escenaris?
Diguem que aquí ens trobem amb Victoria i amb Victoria de los Angeles. Victoria era una persona senzilla, amable i tímida que mai va oblidar el seu origen. I Victoria de los Angeles era un geni musicalment parlant a la que, a més, se li unien altres qualitats com fidelitat a la partitura, tenacitat i intuïció, que van fer que la seva carrera fos i continuï sent digna d’admiració.
Fora de l’escenari era la persona més normal del món, amb un gran sentit de l’humor i capaç de riure, sobretot de si mateixa. Això transcendia l’escenari, ja que es pot dir que era l’ ”antidiva” per excel·lència i va ser estimada per tots els seus companys de carrera. Realment era adorable, tant dins com a fora dels escenaris.
Al llarg de la seva carrera, Victoria de los Ángeles va interpretar el paper protagonista en més de 35 òperes, però va destacar en el lied. Quins són els trets característics d’aquest gènere?
Jo diria que va destacar tant en l’òpera com en el lied i va poder compaginar aquestes dues facetes de la seva carrera adaptant-les a les circumstàncies de la seva vida. El lied va estar sempre molt present en la seva carrera, ja que ella quan cantava una òpera en qualsevol teatre, sempre demanava poder fer un recital previ. Amb això aconseguia conèixer el públic al que s’enfrontava, ja que era ella sola, amb el seu pianista, clar, però sense disfresses i en connexió directa amb el públic.
Va portar la seva carrera d’una manera molt intel·ligent, i quan va descobrir que cantar alguns rols no li permetien cantar Schubert de la mateixa manera, va decidir que havia d’escollir papers que li permetessin compaginar el lied amb l’òpera.
El lied, com diu el seu nom, és ‘cançó’. És un gènere que es va iniciar i popularitzar a Alemanya però que engloba la Melodie, la cançó italiana, l’espanyola, etc. Es tracta d’un treball de cambra, normalment piano i veu, on ambdós intèrprets tenen el mateix pes i responsabilitat en la interpretació. És un món apassionant. Una vegada arribes a introduir-te en el món del lied, t’enganxa d’una manera molt especial, potser perquè com molt bé va dir la nostra estimada Teresa Berganza, cada lied és una vida.
Des de la Fundació vau posar en marxa el Festival LIFE per retre homenatge a Victoria de los Ángeles i, també, per donar suport a nous talents. El cicle és ara una cita ineludible de la lírica a Barcelona ¿Com valoreu la vostra trajectòria? ¿Què suposa organitzar un festival d’aquestes característiques?
Estem realment molt contents de la trajectòria del Festival i es pot dir que en aquestes darreres edicions hem aconseguit consolidar-lo i ampliar-lo. Per a nosaltres, com a Fundació, no tindria sentit fer un certamen sense suport al talent jove. Sempre ha estat molt present com el nostre fi fundacional, a més estem segurs que és la part que més li hagués agradat a Victoria.
Organitzar un festival com el LIFE és un esforç, podríem dir que titànic. Realment quan mires enrere i veus el que hem arribat a fer, disposant dels mitjans que tenim, te n’adones de que aquest gran esforç no es pot fer si no va acompanyat d’il·lusió i de grans professionals que formen l’equip del LIFE.
Sant Pau s’ha convertit en la seu principal del festival, ¿què té el Recinte Modernista que el fa el lloc idoni per als recitals del LIFE?
No ens podem imaginar un LIFE sense Sant Pau. Realment el sentim com la nostra casa i així ens ho fan sentir. És el lloc idoni per a recitals de lied, a més de ser un lloc bellíssim, que també ajuda. A Sant Pau hi ha quelcom màgic que fa que es creï un ambient molt especial. Tant els artistes com el públic sempre es queden meravellats amb el que succeeix en aquest espai.
De quina manera us ha afectat l’emergència sanitària causada per la Covid-19? Com heu adaptat el Festival a la nova situació?
La primera repercussió que vam tenir va ser haver de cancel·lar el Festival Primavera LIFE, que engloba la part acadèmica del certamen amb alguns concerts d’alumnes i artistes convidats. A partir d’aquest moment, comencem a treballar per adaptar-nos a qualsevol situació o escenari que ens presentés l’emergència sanitària actual i la rebem com una oportunitat per poder arribar a més gent. És a dir, el tema de la reducció d’aforament, o la possible no assistència de públic segons el moment, ens ha fet obrir-nos al món del streaming, i això ha esdevingut una oportunitat per arribar a més persones.
La propera edició del LIFE, que comença el 30 de setembre a Sant Pau, porta per títol “La invitació al viatge”. Com definires la programació d’enguany i què en destacaries?
L’edició d’aquest any ha passat a ser l’edició 2020-2021, ja que per no cancel·lar els compromisos adquirits amb els artistes vam decidir allargar la temporada i donar continuïtat al projecte.
La recent crisi sanitària també ens ha demostrar que només cal estar amb un mateix i mirar a l’interior de l’ànima per emprendre un viatge espiritual i ser diferent quan es torna d’aquest. També aquesta crisi ens ha portat a presentar dues edicions del LIFE Victoria, enllaçades pel Primavera LIFE, que el 2019 va haver de ser cancel·lat. D’aquesta manera, 2020 porta el nom de La invitació al viatge (en referència a la cançó de Duparc) mentre que 2021 estarà dedicat a Els viatges de l’ànima. I centrant-se aquestes dues edicions en els viatges no podia faltar Winterreise, el celebèrrim cicle de Schubert que ha estat absent en les set anteriors edicions del LIFE Victoria, però que ara tindrà el lloc que li correspon amb diferents aproximacions: amb baríton, tenor, soprano i contratenor.
Destacar quelcom en concret és difícil, perquè ens encanta tot el que ha programat el nostre director artístic, Marc Busquets, i soc incapaç de ressaltar un recital… Recomano que la gent s’hi apropi a aquest entorn meravellós i visqui l’experiència del lied. Crec sincerament que és una programació feta amb molta estima i en un entorn ideal.