Com es pot despertar la consciència política entre les diferents comunitats d’immigrants que viuen a Barcelona? D’on surten les motivacions per involucrar-se en política?
Aquests eren els principals temes de la taula rodona organitzada pel Programa de Diversitat i Interculturalalitat de Casa Àsia i l’Institut sobre la Globalització, Cultura i Mobilitat de la Universitat de les Nacions Unides (UNU-GCM).
Moderat per Parvati Nair, directora d’UNU-GCM, la taula va comptar amb la participació de Lola López, comissionada d’Immigració de l’Ajuntament de Barcelona; Huma Jamshed, consellera del Districte de Ciutat Vella i presidenta de l’Associació Cultural Educativa i Social Operativa de Dones Pakistaneses (ACESOP); Dai Huadong, president de l’Associació de Xinesos de Catalunya; Rosa Irasusta, directora del Centre Filipí; Nazrul I Chowdhury, de Bangladesh; i Tahir Chaudhry, del Pakistan.
Els participants van compartir les seves experiències a la ciutat de Barcelona com a activistes polítics des de diferents perspectives. “Si no participem, no podem trencar molts dels perjudicis que tenen sobre nosaltres i sobre els llocs d’on venim”, va explicar Huma Jamshed. “Participar no només vol dir poder escollir les persones que ens representen, sinó participar a tots els nivells, des de les reunions de la comunitat de veïns, fins a les AMPES de les escoles o els consells de barri”, va afegir.
En la mateixa línia, Rosa Irasusta remarcava la necessitat de participar per defensar els seus drets. La gran majoria de la comunitat filipina treballa en tasques domèstiques i, segons Irasusta, pateixen “molts abusos per part de qui les contracta”. Ajuntar-se els ha permès saber quins són els seus drets com a persones treballadores i “per posar en comú aquests problemes i abusos”.
Davant els problemes i les dificultats que es troben per accedir a la política, Nazrul I Chowdhury denunciava que no es pot participar de la política sense dret a vot. “No pot ser que faci més de 10 anys que vivim i treballem a Catalunya i paguem tots els nostres impostos, però se’ns negui la nacionalitat i el dret a vot”, va defensar.
Lola López, comissionada de participació de l’Ajuntament de Barcelona va coincidir plenament amb aquesta denúncia i va reclamar més competències municipals per poder incloure els immigrants en les decisions polítiques. López va destacar la importància d’organismes municipals com el Consell Municipal d’Immigració, l’única institució que inclou persones que no tenen la nacionalitat, i va reclamar el suport i participació de totes les comunitats per aconseguir nous canvis en la situació actual de les persones migrades.
Tahir Chaudhry, en canvi, va apostar per l’educació com a element clau perquè els immigrants participin en política. Segons ell, l’educació ha de transmetre la importància de la política, perquè cada vegada hi ha més distanciament i desconnexió entre polítics i ciutadans i això comporta problemes com els que tenim avui en dia.“Una de cada cinc persones és immigrant, és a dir, el 20% de la població; però, des dels partits polítics, no es dóna la importància que hauria de tenir aquest percentatge tan elevat. Estan perdent oportunitats”, va denunciar.
Tenint en compte els estudis recents que ha desenvolupat UNU-GCM, també es va aprofundir en la participació política de les dones immigrants. En el cas de les comunitats paquistaneses i bengalís, les dones acostumen a tenir més problemes per sortir de casa, sobretot pel gran canvi cultural i social que experimenten en els països d’arribada que dificulta, encara més, la seva implicació en política. En el cas d’altres comunitats com la xinesa i la filipina, el problema es centra en les llargues jornades laborals que desenvolupen les dones i la responsabilitat que tenen posteriorment a les llars, fets que els impedeixen la implicació política.
Tots dos testimonis van destacar que, tot i que moltes d’aquestes dones tenen formació, en alguns casos fins i tot superior, la seva condició d’immigrant suposa un obstacle molt important per exercir la seva professió i, en ocasions, ni s’ho plantegem com a opció.