L’Organització Mundial de la Salut (OMS) celebra el Dia Mundial de la Salut (7 d’abril) amb una campanya a favor de la cobertura sanitària universal (CSU). Garantir l’accés als serveis de salut essencials i de qualitat és, alhora, una de les fites de l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible número 3 i un enfocament del programa de treball tècnic de l’Oficina a Barcelona de l’OMS, amb seu al Recinte Modernista de Sant Pau.
Un dels missatges centrals de la campanya és que ningú hauria d’escollir entre una bona salut i altres necessitats vitals. De fet, l’OMS informa a la página web de la campanya que més de 800 milions de persones (gairebé el 12% de la població mundial) es gasten, com a mínim, el 10% del pressupost familiar en despeses de salut per a ells mateixos, descendents o altres familiars malalts, incorrent en el que s’ha anomenat “despeses catastròfiques”.
En contrast amb aquestes dades, la CSU permetria a totes les persones tenir accés als serveis que tracten les principals causes de morbiditat i mortalitat, sense haver de passar dificultats econòmiques. També garantiria que la qualitat d’aquests serveis sigui suficientment bona com per millorar la salut de les persones que els reben.
La CSU no consisteix només en tractaments mèdics, sinó que inclou serveis destinats al conjunt de la població, com campanyes de salut pública – per exemple, afegir fluor a l’aigua o controlar els llocs de cria dels mosquits que transporten virus que poden causar malalties.
En la Regió Europea de l’OMS, la majoria dels països aconsegueixen assegurar la cobertura sanitària universal per a una àmplia gama de serveis de salut. Malgrat això, tots ells podrien millorar en aspectes relacionats amb la seguretat financera de les persones, especialment de cara a les poblacions amb menys recursos econòmics. Noves anàlisis indiquen que les llar més desafavorides de la societat tenen majors probabilitats de patir despeses catastròfiques, moltes vegades a causa dels pagaments directes dels medicaments.
En els propers mesos, l’Oficina de Barcelona de l’OMS publicarà una sèrie d’informes sobre protecció financera en 25 països europeus. La seva anàlisi específica podrà ser utilitzada en el disseny de polítiques publiques que evitin que les persones més vulnerables caiguin en la pobresa per motius de salut.
Segons informa l’OMS, la CSU és viable. Però perquè els serveis de salut siguin verdaderament universals, és necessari que passin de ser concebuts entorn a les malalties i les institucions, como ho són actualment, i que passin a ser uns sistemes de salut ideats i centrats en les persones. Per això, cal fomentar i contribuir a un diàleg estructurat sobre les polítiques que poden ajudar al seu país a aconseguir i mantenir la cobertura sanitària universal (CSU).
Per saber més sobre el que poden fer els governs, els professionals de la salut, les organitzacions de la societat civil i els mitjans de comunicació, es pot consultar la web de la campanya.
Més informació sobre l’impacte financer.
Podeu llegir un estudi comparatiu sobre protecció financera.