Aquests dies se celebra la Setmana dels Objectius de Desenvolupament Sostenible, coincidint amb el cinquè aniversari de l’aprovació de l’Agenda 2030 de Nacions Unides. A través dels ODS es proposa abordar els grans reptes globals: des de la lluita contra la pobresa o el canvi climàtic fins a l’educació, la salut, la igualtat de gènere, la pau o la sostenibilitat de les ciutats.
El Pacte Mundial de l’ONU és la major iniciativa de responsabilitat social corporativa al món, l’estratègia per la qual es vol aconseguir que els ODS es facin realitat dins de les empreses i institucions. El Recinte Modernista, com a part de la Fundació Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, n’és membre i, com a tal, està compromesa amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible a través de les seves accions, programes i activitats. Vols saber com?
Sostenibilitat, la guia en la rehabilitació dels pavellons modernistes
El respecte al medi ambient és, sense dubte, un dels majors reptes que té per davant la societat. Per això és el protagonista de diversos ODS.
A Sant Pau, la sostenibilitat va ser un dels principis que van guiar el procés de rehabilitació encetat l’any 2009. L’objectiu principal era recuperar l’aspecte original dels edificis, però fer-ho amb uns clars criteris ambientals. En aquest sentit, es va optar per l’energia renovable de la geotèrmia, sistemes d’eficiència energètica i la recuperació d’aigües pluvials, entre altres mesures. A més, els materials emprats en la rehabilitació provenien de fonts renovables. Per tot plegat, Sant Pau ha obtingut sis certificats LEED (Leadership in Energy & Environmental Design) que donen fe de la sostenibilitat dels diferents pavellons.
I seguim treballant. Recentment, la Fundació ha introduït millores en la gestió de residus del Recinte Modernista, la qual cosa ha permès incrementar la capacitat de recollida selectiva i el reciclatge.
Turisme responsable
El 2017, el Recinte Modernista de Sant Pau va obtenir la Certificació Biosphère per impulsar un model turístic responsable amb l’entorn, compromès amb la millora contínua dels aspectes ambientals i socials, així com amb la protecció i divulgació del patrimoni cultural. Tot plegat sense menystenir que l’antic hospital s’ha convertit en un dels principals actius culturals de Barcelona.
Responsables amb l’entorn, compromesos amb la comunitat.
A més, des de l’obertura al públic, l’any 2014, potenciem la relació amb els barris del nostre entorn, perquè el veïnat segueixi sentint l’antic Hospital com una peça més de les seves vides. Entre altres accions, hem impulsat el Programa d’Amics Veïns, pel qual els residents als barris del Guinardó, Baix Guinardó, la Sagrada Família i el Camp de l’Arpa accedeixen gratuïtament als espais visitables i gaudeixen d’avantatges i descomptes en activitats culturals. D’aquesta manera Sant Pau es compromet amb un model de ciutat i de comunitat sostenibles.
A més, recentment hem creat els Diumenges solidaris, jornades benèfiques a favor de projectes socials, científics i assistencials que impulsen l’Hospital de Sant Pau i altres entitats que hi tenen relació.
Compromís amb l’educació
A Sant Pau pensem que el patrimoni té un paper clau en l’educació cultural dels nens i nenes. D’aquí que vetllem per incrementar la relació amb la comunitat educativa, els centres escolars i les entitats que treballen amb infants en risc d’exclusió social. Per exemple, col·laborem amb la Federació d’Entitats d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (FEDAIA), facilitant entrada gratuïta als 100.000 infants i 35.000 famílies que formen part d’alguns dels seus programes. D’altra banda, a través del Programa de Gratuïtats de l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona, bequem a 330 nens i nenes de la ciutat perquè gaudeixin d’una visita escolar guiada anualment. I en l’actual context de pandèmia, hem volgut anar més enllà, fent que els estudiants de primària, ESO i batxillerat de la ciutat puguin visitar el Recinte Modernista de franc acompanyats pels seus docents.
El compromís de Sant Pau amb l’educació es concreta també en la participació al Programa Magnet de la Fundació Bofill. Gràcies a aquesta iniciativa, s’ha establert un partenariat amb l’Escola Mas Casanovas, centre d’alta complexitat, per acompanyar-los en el seu camí cap a la innovació pedagògica.
Aquestes són només algunes de les mesures i projectes amb què la Fundació Hospital de Sant Pau i el Recinte Modernista fan efectiu el seu compromís en la implementació dels ODS i l’assoliment de l’Agenda 2030. Pots conèixer la resta de projectes en detall a través de l’Informe de Progrés.
Bones pràctiques de la Fundació
La Fundació Hospital de Sant Pau gestiona el Recinte Modernista per donar suport a l’activitat assistencial, docent i investigadora de l’Hospital. Vols conèixer quines bones pràctiques al voltant dels ODS ha impulsat recentment? Podeu consultar el repositori de la Xarxa Espanyola del Pacte Mundial. Hi trobareu informació sobre el suport donat a l’Hospital durant la crisi de la covid-19, l’impuls de la construcció del nou edifici de l’Institut de Recerca de Sant Pau i la jornada ciutadana sobre sostenibilitat que se celebra anualment al Recinte Modernista.