Coincidint amb l’actual situació de pandèmia, hem decidit explorar una de les característiques més singulars del projecte constructiu de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau: l’aplicació de tècniques higienistes. Nascudes a la segona meitat del segle XIX, aquestes teories denunciaven la manca de salubritat i d’higiene a les ciutats industrials, tot relacionant-les amb les altes taxes de mortalitat i les freqüents epidèmies.
Per dissenyar Sant Pau, Domènech i Montaner va comptar amb l’ajut d’una comissió tècnica que va assessorar-lo sobre aspectes com l’orientació dels edificis, les condicions òptimes de ventilació, l’ús preeminent d’il·luminació natural i la correcta distribució dels malalts en l’espai. Com a resultat, el projecte arquitectònic de Sant Pau va aconseguir incrementar notablement els estàndards de neteja i salubritat, i també el grau de confort dels pacients durant l’ingrés.
Vols conèixer més a fons com es manifesta l’higienisme a l’arquitectura domenechiana? Al blog ‘de Santa Creu a Sant Pau’ trobaràs una nova sèrie d’articles sobre aquesta matèria.