Des de la seva nova seu al Recinte Modernista de Sant Pau, el Banc Farmacèutic treballa per donar solució a l’anomenada “pobresa farmacèutica”, o la falta de recursos econòmics per fer front a la despesa de medicaments, sobretot en el cas de persones amb problemes greus de salut o malalties cròniques.
Constituïda como associació sense ànim de lucre, el Banc Farmacèutic té la missió de facilitar l’accés a medicaments a persones en situació d’exclusió social i pobresa. Ho fa treballant en tres àmbits concrets: la investigació, la sensibilització i l’atenció directa a persones en situacions precàries. Es tracta d’un circuit d’intervenció que es retroalimenta amb el fi de contribuir a una societat més justa i inclusiva amb els més desfavorits
En l’àmbit de la investigació, l’Observatori de la Pobresa Farmacèutica (OPF) es la punta de llança del Banc Farmacèutic per portar a terme la tasca d’investigació sobre aquesta realitat en l’àmbit estatal. Aquest projecte científic proporciona coneixement que pot servir com a base per definir estratègies i plans que contribueixin a l’eradicació d’aquest greu, i moltes vegades invisible, problema social.
Per fer visible el problema de la pobresa farmacèutica, el Banc Farmacèutic fa difusió de les dades recollides per l’Observatori i realitza una campanya anual per sensibilitzar la societat i les Administracions Públiques sobre aquesta realitat. La Campanya de Medicaments Solidaris recapta fons que aniran destinats a ajudar a les persones afectades. En 2019, la campanya se celebrarà del 18 al 24 de maig.
Finalment, el Fons Social de Medicaments (FSM) vol assegurar que cap pacient hagi de renunciar al seu tractament per falta de recursos econòmics. El programa estableix un circuit entre Centres d’Atenció Primària, les oficines de farmàcia i els propis beneficiaris. Amb la col·laboració de més de 164 centres d’atenció primària i de 440 farmàcies que estan adherides al programa, el Banc Farmacèutic ja ha demostrat que és possible posar en marxa mesures sòcio-sanitàries que s’ajustin a les necessitats reals dels més desafavorits.