Què passa quan la ciutadania ha d’assumir el cost de les seves medicines i no s’ho pot permetre? Coincidint amb el Dia Mundial de la Salut (7 d’abril), l’OMS vol reflexionar sobre els problemes econòmics que suposa per a moltes persones haver de pagar els seus medicaments i l’impacte que això té sobre la seva salut.
Partint de les aportacions d’experts de 24 països, l’Oficina de l’OMS a Barcelona per a l’Enfortiment de Sistemes de Salut, amb seu a Sant Pau, acaba de realitzar un estudi que, per primera vegada, relaciona les dificultat econòmiques amb necessitats mèdiques no cobertes.
Aquestes són algunes de les conclusions que se n’extreuen:
– Entre l’1 i el 9% de les llars europees sobrepassen el llindar de pobresa – o s’empobreixen més – com a resultat dels pagaments per serveis de salut.
– Entre l’1 i el 17% de les llars han de fer front a una gran despesa en medicaments, la qual cosa els impedeix assumir altres despeses bàsiques com l’alimentació, l’habitatge i la calefacció.
– Els majors índexs de despesa en medicaments es concentren en els estrats socials amb menys recursos econòmics;
– El cost dels medicaments és el factor principal de l’empobriment de persones en risc.
Garantir l’accés universal als serveis de salut essencials sense induir dificultats financeres és una prioritat de l’OMS i, alhora, un Objectiu de Desenvolupament Sostenible que tots els països s’han compromès a complir abans de 2030.
El Dr. Tamás Evetovits, cap de l’Oficina de l’OMS a Barcelona, assegura que un dels aspectes més valuosos de l’informe és que “va més enllà de les xifres” per explorar les polítiques responsables de la fortalesa o debilitat de la protecció financera dels diferents països. “Això ens permet determinar com podem progressar”, especifica.
Els països amb una forta protecció financera han començat a marcar el pas a altres estats. Algunes mesures exitoses són l’ús d’exempcions i límits en la despesa individual per assegurar protecció en el copagament, i l’accés als serveis de salut en funció de si es resideix a la ciutat en què es treballa o es fa la declaració de la renda.
Millores en la política de copagament
Els països amb una protecció financera dèbil poden redissenyar la seva política de pagament per millorar la protecció de les persones més vulnerables. “Un primer pas essencial és la introducció d’exempcions del copagament per a persones que reben ajuts socials, un grup especialment vulnerable, però relativament fàcil d’identificar,” diu Sarah Thomson, principal autora de l’informe i assessora experta en el finançament de serveis de salut a l’Oficina de l’OMS a Barcelona.
No obstant això, és poc probable que es vegi progrés sense més inversió pública per augmentar el número de medicaments coberts pel sistema de protecció. Amb una major inversió, els governs poden ampliar les exempcions també a persones vulnerables que no reben actualment cap ajut social.
L’informe, titulat ‘Can people afford to pay for health care? New evidence on financial protection in Europe’, ha estat elaborat per l’Oficina de l’OMS a Barcelona per l’Enfortiment de Sistemes de Salut, part de l’Oficina Regional de l’OMS per Europa, i ha comptat amb el suport de la Generalitat de Catalunya.
Més informació:
Universal health coverage: financial protection country reviews